Woensdag 1 november bezoek NIOO

Op woensdag 1 november vindt alweer de derde bijeenkomst plaats van Focus on Farming. We zijn deze keer te gast bij het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen. Hier wordt fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek verricht. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO een van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW).

Het voedselweb

Dr. Gerard Korthals geeft tijdens de ochtend een bijzondere kijk in het werk van het NIOO. We duiken in de biologische conditie van de bodem en het voeden en manipuleren van het voedselweb. Hoe zorg je ervoor dat het bodemleven beter voor jou gaat werken? Aan de hand van voorbeelden van biologische bestrijding gaat dhr. Korthals in op het leren van de natuur. En hoe u die principes kunt inzetten op uw eigen bedrijf.

Bacteriën en schimmels

Prof. Wietse de Boer is de tweede spreker. Hij gaat in op de relaties tussen micro-organismen en hun omgeving, hij vertelt onder andere over de twee hoofdgroepen van bodemleven: bacteriën en schimmels. Beide zijn bepalend voor de voeding en productie van de bodem. Dhr. De Boer licht toe hoe u deze effectief kunt inzetten bij bodemmanagement. Maar ook hoe u er gebruik van kan maken voor de weerbaarheid van gewassen.

Levend gebouw

Na de beide inleidingen krijgen we een korte rondleiding door het ‘levende gebouw’ van het NIOO en de proeven die zij hier uitvoeren. Het vormen van een gesloten kringloop is een grote inspiratie geweest voor het gebouw en de onderzoeksfaciliteiten.

Na afloop sluiten we de bijeenkomst af met een gezamenlijk lunch.

Ga terug